Tahfiz TVET sasar lahir huffaz profesional

PUCHONG: Setahun selepas ditubuhkan pada 2011, Maahad Tahfiz Vokasional Aman Bistari (MTVAB) memperkenalkan program Latihan Teknikal dan Pendidikan Vokasional (TVET) sebagai usaha menjana transformasi institusi pendidikan tahfiz.

Inisiatif itu membuka ruang kepada bidang pendidikan baharu tahfiz berasaskan TVET, sekali gus menjadikan MTVAB maahad tahfiz pertama di negara ini memberikan penekanan bersifat ‘serampang dua mata’ membabitkan latihan kemahiran dan menghafaz al-Quran kepada pelajarnya.

Setakat ini MTVAV mempunyai lima cawangan di seluruh negara, dengan setiap bidang kemahiran yang ditawarkan meliputi kulinari, jahitan, automotif, binaan, elektrikal, penjagaan kesihatan, animasi, khat dan sebagainya, dikendalikan tenaga pengajar berpengalaman.

Pengerusi MTVAB, Mohd Asri Yunus, berkata sistem TVET yang diterapkan dalam pendidikan tahfiz di maahad terbabit memberi kelebihan kepada pelajar, kerana selain cemerlang sebagai mereka yang menghafaz al-Quran (huffaz), mereka juga diharap berjaya dalam bidang kemahiran yang diceburi

“Pelajar hanya menyertai kelas kemahiran pada hari minggu, yang mana pada hari lain mereka mempunyai kelas al-Quran dan hafazan.

“Dalam kursus kemahiran dijalankan, pada peringkat awal pelajar diwajibkan mengikuti semua kursus asas ditawarkan. Pelajar kemudian diletakkan dalam bidang pengkhususan tertentu, berdasarkan kepada pencapaian dan kecenderungan mereka,” katanya yang memiliki pengalaman bertugas dalam sektor minyak dan gas (O&G).

Pandang serong bidang kemahiran

Mohd Asri pada masa sama tidak menafikan sedar dengan pandangan negatif diberikan sesetengah pihak terhadap sistem yang diterapkan MTVAB kepada pelajar.

Bagaimanapun, katanya hasil kira-kira enam tahun penyediaan program TVET dalam pengajian tahfiz di situ, beliau dapat melihat kematangan dalam diri pelajar kerana sudah didedahkan dalam pendidikan alam pekerjaan seawal usia 12 tahun.

“Ketika remaja seusia mereka masih lagi di alam permainan, pelajar di sini sudah diajar berdikari. Mereka diterapkan dengan dunia pekerjaan yang sebenar.

“Malah sistem pendidikan diperkenalkan walaupun bersifat jangka pendek, tetap setaraf dengan pengajian peringkat diploma. Pelajar juga disyaratkan menjalani latihan dalam kerja setiap tahun selama dua bulan sebagai persediaan menempuh alam pekerjaan kelak.

“Menjadi kelebihan buat pelajar di sini apabila mereka berjaya menamatkan pengajian 30 juzuk al-Quran, dalam masa sama bersedia untuk memulakan perniagaan sendiri,” katanya.

Silibus jadi rujukan

Mohd Asri mengakui bangga apabila sistem pendidikan diperkenalkan MTVAB menjadi rujukan dan kajian oleh institusi pengajian tinggi seperti Kolej Komuniti, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Universiti Malaya (UM) dan Universiti Sains Islam Malaysia (USIM).

Justeru, beliau mengharapkan sokongan kerajaan dan badan korporat untuk membantu institusi tahfiz dalam melestarikan program tahfiz TVET untuk masa hadapan.

Dalam masa yang sama, Mohd Asri mengharapkan sumbangan dan infak orang ramai untuk membangunkan kompleks tahfiz bagi memastikan lebih ramai pelajar tahfiz dapat dilahirkan menerusi program tahfiz TVET.

“Program tahfiz TVET masih baharu di Malaysia, malah banyak lagi perlu diperkemaskan. Ia bagi memastikan pelajar tahfiz yang dilahirkan dalam sistem TVET ini mampu untuk menembusi dunia pekerjaan dan kita juga dapat melahirkan golongan huffaz profesional,” katanya.

Artikel ini disiarkan dalam Berita Harian pada Khamis, 15 November 2018 11:31pm oleh:

Mohd Aizat Shamsuddin
mohdaizat@bh.com.my

https://www.bharian.com.my/rencana/agama/2018/11/498521/tahfiz-tvet-sasar-lahir-huffaz-profesional

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tambah saham akhirat dengan menyumbang untuk pembangunan Maahad dan kesejahteraan pelajar-pelajar tahfiz.

Sumbangan secara chek, bank transfer atau lain-lain pembayaran boleh dibuat kepada no akaun berikut:

  • AMAN BISTARI RESOURCES (MAYBANK)
    562777216219
  • MAAHAD TAHFIZ AMAN BISTARI (BANK ISLAM)
    12159010011025

Maahad Tahfiz Vokasional
Aman Bistari

Sumbangan

Sumbangan secara chek, bank transfer atau lain-lain pembayaran boleh dibuat kepada no akaun berikut:

AMAN BISTARI RESOURCES (MAYBANK)
562777216219

MAAHAD TAHFIZ AMAN BISTARI (BANK ISLAM)
12159010011025

© 2018 Maahad Tahfiz Vokasional Aman Bistari